شتاب‌دهنده اجتماعی همنو

معرفی

شتاب‌دهنده اجتماعی همنو
این شتابدهنده که به ابتکار پژوهشکده شکل گرفته است، وظیفه جذب و خلق ایده‌های اجتماعی و کمک به توسعه آن ها در تعامل با سایر شتابدهنده‌ها، مرکز کارآفرینی، مرکز رشد، مجتمع خدمات فنی وسایر مراکز همکار در دانشگاه شریف را بر عهده دارد. این شتابدهنده، وظیفه حمایت مالی اولیه (seed money) را بر عهده خواهد داشت.

طرح مساله:

در کشور حجم زیادی از بار حل مسائل اجتماعی را بخش عمومی بر دوش می‎کشد. الگوهای مرسوم بخش عمومی، انتهای زنجیره علّی چالش‎های اجتماعی (جایی که نیازهای اجتماعی تبدیل به بحران‎های اجتماعی شده است) را هدف خود قرار داده است و سالانه میلیاردها تومان را صرف رسیدگی به فقر، کارتن‎خوابی، اعتیاد و … می‏کند. طی پژوهش‎های صورت گرفته، مشخص شد که بخش عمومی غالباً از نوآوری‏های لازم جهت مقابله با ریشه مسائل (بخش‎های ابتدایی زنجیره علّی) دور است. برای دمیدن روح خلاقیت، نوآوری و اصول طراحی در سازمان‏های فعال در بخش عمومی و اجتماعی کشور، برنامه شتاب‏دهنده نوآوری اجتماعی «هم‎نو» شکل گرفت.

 

ماموریت برنامه:

«هم‎نو» یک مؤسسه مولد برای شکل دادن نسل جدیدی از سازمان‏های اجتماعی است. در این نسل از سازمان‏ها، نگاه نوینی به نوآوری اجتماعی شکل می‏گیرد. مطابق این نوع نگرش، برای ایجاد تغییر اجتماعی باید همزمان به سه بعد «استعداد»، «فناوری» و «استفاده از ظرفیت‎های عموم جامعه برای حل مسائل» توجه جدی داشت. در این نگاه، «اجتماع‎سازی حول حل مسأله» یکی از راهبردهای محوری «هم‏نو» برای نوآوری اجتماعی محسوب می‎شود.

رویکرد نوآوری اجتماعی در هم‏نو

افزون بر این، «هم‎نو» شامل برنامه­هایی است که سیر بروز و رشد نوآوری­های اجتماعی را پوشش می­دهد. با توجه به انواع مختلف نوآوری اجتماعی( سازمان، قانون، جنبش و …) و تفاوت­های بنیادین در بروز، ارزیابی و توسعه آن­ها که سازوکارها و زیرساخت­های متفاوتی را می­طلبد، شتاب‎دهنده «هم‎نو» متمرکز بر یکی از انحای نوآوری اجتماعی خواهد بود. ازین‏رو، فعالیت­های «هم‎نو» معطوف به نوآوری­های اجتماعی که برای عملیاتی شدن به قالب­های سازمانی نیاز دارند طراحی شده است. «هم‎نو» درواقع، ایده‎ها و تیم‎های اولیه را به سطح سرمایه‎گذاری از سمت سازمان‎های بیرونی (سازمان‎های بزرگ اجتماعی و اقتصادی کشور) می‎رساند و از لحاظ  حقوقی و مالی، آنها را تبدیل به سازمان‎هایی مستقل در حوزه‏های اجتماعی می‎کند.

 

هم‎نو چه فعالیت­هایی انجام می­دهد؟

الگوی شتاب‎دهنده هم‏نو، مبتنی بر فرایند طبیعی نوآوری است که براساس آن، تیم‏ها در ساختارهای اجتماعی، متفاوت از آنچه که در روش‏های مرسوم شتاب‏دهی اتفاق می‏افتد شکل می‏گیرند. مبتنی بر این مدل، استعدادهای اجتماعی بایستی در یک دوره کوتاه و فشرده کشف شوند و ویژگی‏های لازم نظیر صبر، تحمل ابهام، علاقه به کار میدانی، دغدغه‏مندی اجتماعی و … در آنها مورد ارزیابی قرار گیرد.

این افراد، پس از پذیرش توسط «هم‏نو» در قالب رویدادها و نشست‏های نوآورانه و نیز پروژه‏های اجتماعی، با هم‎پیشگان خود آشنا می‏شوند و پس از طی چندین همکاری مشترک، حول موضوع و مسأله‏ای اجتماعی تشکیل تیم می‎دهند. این تیم‏ها وارد رویدادهای استارتاپی می‏شوند و ایده‏های خود را در محک ارزیابی، بهبود و رقابت می‏گذارند. تیم‏های برتر صلاحیت ورود به فرایند شتاب‎دهی را خواهند داشت. تیم­ها در فرایند ‎شتاب‏دهی نیاز دارند که خیلی سریع روش­های عملیاتی و موثر کردن ایده­هایشان را فراگیرند و همچنین نیاز به یادگیری راه­اندازی و اداره یک سازمان پایدار و کارآمد را دارند.

به‏طور کلی، شتاب‎دهنده نوآوری اجتماعی «هم‏نو»، فعالیت‏های خود را در قالب موارد زیر صورت می‏دهد:

  • ترویج و گفتمان سازی در اکوسیستم نوآوری اجتماعی کشور
  • برگزاری رویدادهای استارتاپی با هدف همراه ساختن هرچه بیشتر جوانان و استعدادهای برتر در مسیر حل مسائل اجتماعی
  • ارائه آخرین رویکردهای موفق در حوزه‏های نوآوری اجتماعی به مخاطبان هدف
  • ایجاد رویدادهای تخصصی با هدف اجتماع‎سازی فعالان و تیم‏های دغدغه‏مند در موضوعات خاص اجتماعی
  • ارائه مشاوره به سازمان‎های بخش عمومی و خصوصی
  • شبکه‎سازی بین نهادهای تأثیرگذار در حوزه‏های اجتماعی
  • شتاب دهی تیم‏ها از طریق:
  • تأمین فضای اداری و زیر ساخت­های مورد نیاز ( اینترنت، اتاق جلسات و…)
  • ارائه مشاوره به‌وسیله شبکه مربیان و مشاوران خود
  • آموزش و برگزاری کارگاه
  • اتصال به شبکه‌های ارتباطی
  • تامین سرمایه اولیه