ضرورت مفهومسازی و نقشیابی ماموریتی معاونت علمی، شبکهسازی و ترسیم قله صنایع خلاق فرهنگی
به گزارش انديشكده حرف به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، نخستین کارگروه تخصصی «سازوکار مدیریت، بهرهوری و حکمرانی در حوزه فرهنگی و اجتماعی» به همت ستاد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری با حضور مسعود حسنلو، دبیر ستاد فناوریهای فرهنگی و نرم، علی ملکی دبیر کارگروه، علی امینی، پژوهشگر اندیشکده حرف و جمعی از فعالان و مدیران فرهنگی، 29 آبانماه در خانه اندیشهورزان ایران برگزار شد.
هدف از برگزاری این نشست، رسیدن به اجماعی در خصوص سازوکار و نحوه تعامل ستاد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم با کنشگران زیستبوم صنایع خلاق و فرهنگی بود؛ بنابراین، یکی از مهمترین نکاتی که در این جلسه محل بحث و تأمل قرار گرفت، این بود که اولا نقش معاونت علمی و مشخصاً ستاد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم نسبت به دیگر نهادهای بالادستی و سیاستگذار در حوزه فرهنگ، صنایع خلاق و اقتصاد خلاق فرهنگی کجا است؟ اینکه چه چیزی این ستاد را از سایر متولیان جدی عرصه فعالیتهای فرهنگی مثل وزارت ارشاد و ... در دستگاه اجرایی کشور متفاوت و متمایز میکند و ستاد در این زیستبوم و جغرافیای فرهنگی در کدام نقطه قرار دارد؟
در ادامه مطرح شد که فارغ از وضعیت موجود، نقطه مطلوبی که این ستاد و به طریق اولی معاونت علمی باید در آن بایستد کجا است و در تعاملی که با کنشگران زیست بوم اعم از نهادها و بازیگران دارد در چه نسبتی باید قرار گیرد؟
در ابتدای نشست، بهروز آهنگربیک، مسئول کارگروههای ستاد به معرفی و تبیین اجمالی شأنیت و ماهیت خاص کارگروه حکمرانی و ضرورت همافزایی فعالان حاضر، با هدف مفهوم پردازی، شبکه سازی و اجتماع سازی کنشگران این ساحت از عرصه صنایع خلاق پرداخت.
سپس مسعود حسنلو، دبیر ستاد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم به ارائه گزارشی از کارگروههای فعال در این ستاد پرداخت و از میان کارگروههای موجود، چهار کارگروه نوآوری اجتماعی، بازارپردازی، سبک زندگی و حکمرانی را عمود بر دیگر کارگروهها تصویر کرد و گفت: مسأله ما در این جلسه مشخصا به بحث حکمرانی اختصاص دارد و ما به عنوان ستاد در پی ایجاد یک هسته خلاق و اندیشهورز در حوزه صنایع خلاق هستیم تا از رهگذر آن بتوانیم به یک تصویر و مسیر مشخص در حکمرانی و تعریف مناسباتمان با فعالان زیستبوم صنایع خلاق و فرهنگی برسیم.»
در ادامه، علی ملکی، دبیر کارگروه و فعال عرصه صنایع خلاق فرهنگی در ساحت حکمرانی، دو نکته اساسی را به عنوان چالشهای مفهومی طرحکرد؛ نخست ابهامی که در تعریف مفهوم حکمرانی وجود دارد و دوم تکثر و تنوعی که به لحاظ مفهومی و مصداقی در حوزه صنایع خلاق فرهنگی و فناوریهای نرم با آن مواجه هستیم.