متن
کتاب «زنان مسلمان بریتانیایی در صنایع فرهنگی و خلاق» اثر دکتر ساسکیا وارندر سال 2022 به همت انتشارات دانشگاه ادینبورگ و در 352 صفحه به زیور طبع آمده است. ساسکیا وارن استادیار جغرافیای انسانی در دانشگاه منچستر است. از علایق پژوهشی این پژوهشگر میتوان به موضوعاتی چون نابرابری، تولید فرهنگی و مصرف فرهنگی، مذهب، جنسیت و قومیت اشاره داشت. او پیشتر با فیل جونز ویراستار مجموعهی «اقتصادهای خلاق، جوامع خلاق: بازاندیشی مکان، سیاست و عمل» در انتشارات راتلج بوده است.
چرا دین در درک و فهم صنایع خلاق مهم است؟ در کتاب زنان مسلمان بریتانیایی در صنایع فرهنگی و خلاق، ساسکیا وارن برای حصول به پاسخ این سوال، با به دستدادن تحلیلی از صنعت مد، رسانههای دیجیتال و هنرهای بصری، برای اولین بار، محوریت ایمان و دین در هر تحلیل متقاطع از تولید و مصرف فرهنگی معاصر را نشان میدهد. اثری که از مصاحبههای عمیق و همچنین درک غنی و دقیق از نهادها و روندها برای ترسیم تجربیات منحصر به فرد زنان مسلمان بریتانیایی استفاده میکند.
اثر مذکور، دستور کار نوآورانهای را برای جایگاه ایمان و به طور کلی مذهب در زندگی پیشبران صنایع خلاق تنظیم میکند. به زعم نویسنده، در گزارشهای رسانههای عمومی و همچنین دولت بریتانیا به ندرت سهم زنان مسلمان در فرهنگ و اقتصاد برجسته میشود و به تحلیلهای علمی پایدار درین زمینه توجه نمیشود. پس به نظر میآید این کتاب کاملاً بهنگام نقشِ محوری زنان مسلمان را در صنایع فرهنگی و خلاق با تمرکز بر رسانه، مد و پوشاک و نیز هنرهای تجسمی آشکار میکند. پژوهشِ چشمگیر نویسنده براساس کار میدانی عمیق با حضور 120 شرکتکننده، از جمله با تجزیه و تحلیلهای آنلاین، مصاحبهها، مشاهدهی گروههای متمرکز و نیز یادداشت روزانهی فعالیتها، بر تأثیر متقابل مهم و غیرقابل انکار میان ایمان و جنسیت فرد مسلمان به عنوان نشانگر هویت، همراه با قومیت، نژاد و نژادپرستی و طبقه و جغرافیا تأکید میکند. در واقع نویسنده به دنبال ترسیم چگونگی تکامل مفهومِ مورد مناقشهی زن مسلمان در بطن فرهنگ مادی و رسانه در عصر دیجیتال است. به نظر میآید با نگارش این اثر، تحقیقات پیشگامی را در مورد زنان مسلمان و پویایی نیروی کار بخش خلاق در اقتصاد بریتانیای معاصر شاهد باشیم.
کتابِ حاضر در هفت بخش اصلی به همراه یک مقدمه در آغاز و یک نتیجهگیری در قسمت پایانی اثر تنظیم شده است. نوسنده در بخش نخست، به «چشمانداز در حال تغییر زنان مسلمان در بریتانیا» میپردازد. بخش دوم «صنایع خلاق و فرهنگی به ویژه در بطن دورهی موسوم به Cool Britannia» را برمیرسد؛ بخشهای سوم تا پنجم به ترتیب در بردارندهی، «آموزش و تحصیل هنر و زنان مسلمان»، «سبک زندگی اسلامی و انعکاس آن در رسانه» و نیز «مد و پوشاک ساده و پوشیدهی مذهبی اسلامی» است. وارن، دو بخش پایانی کتاب خود را نیز به «هنرهای بصری و هنر جهانی» و در نهایت، «فعالیت خلاق؛ مقابله با اسلامهراسی، نژادپرستی و جنسیتزدگی» اختصاص میدهد.
جهت مطالعه متن کامل، لطفا به این لینک مراجعه نمایید.