متن خبر
در نشست بررسی ظرفیتهای همکاری دانشگاه آزاد و زیستبوم صنایع خلاق مطرح شد:
ضرورت ایجاد فضای ترویجی و اکوسیستم فعال برای صنایع فرهنگی و خلاق
نشست بررسی ظرفیتهای همکاری دانشگاه آزاد و زیستبوم صنایع خلاق با حضور فاطمه عزیزآبادی فراهانی، دانشیار مدیریت فرهنگی و مدیر گروه کشوری فرهنگ و ارتباطات در دانشگاه آزاد اسلامی، حسن بهزادی دانشیار و معاون علمی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی، مسعود حسنلو، دبیر ستاد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم، سید مهدی سادات حیاتشاهی مدیر عامل صندوق پژوهش خلاق، محمدعلی امینی مدیر اندیشکده حرف، نفیسه شاهی نوری مدیر خانه خلاق و نوآوری ایلسا و سجاد صالحی دبیر کمیته صنایع خلاق شورای عالی جهاد برگزار شد. در این نشست که به منظور ترسیم چشماندازی روشن برای حضور فعالانه این واحد دانشگاهی در زیست بوم نوآوری و خلاقیت کشور برپا شد، بر ضرورت تقویت همکاری دانشگاه با زیستبوم نوآوری و خلاقیت کشور تأکید گردید. این مهم به واسطه آنکه دانشگاه علوم و تحقیقات، گرایشهای جدید در مقطع تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکتری در رشته مدیریت فرهنگی ایجاد کرده و با فعالیت سرای نوآوری و تلاش برای راهاندازی خانه خلاق، گامهای مهمی در این مسیر برداشته است، امکان تحقق دارد.
فاطمه عزیزآبادی فراهانی، از پیشگامی واحد علوم و تحقیقات در تاسیس رشتههای جدید و میانرشتهای کاربردی در حوزه علوم انسانی خبر داد. وی اعلام کرد که این دانشگاه اولین واحد در کشور است که رشتههای مدیریت فرهنگی را در مقاطع ارشد و دکتری راهاندازی کرده و سرفصلهای خود را به دیگر دانشگاهها منتقل نموده است. عزیزآبادی همچنین در راستای تحقق سند ملی توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم از ایجاد یک فصلنامه علمی پژوهشی با عنوان «نوآوری فرهنگی» خبر داد که به انتشار مقالات علمی و پژوهشی در حوزه صنایع فرهنگی و خلاق کمک خواهد کرد.
حسن بهزادی با اشاره به ظرفیتهای بالای دانشگاه در زمینههای مختلف، از جمله سرمایه انسانی و وجود بیش از ۵۰۰۰ دانشجوی بینالمللی، بر آمادگی دانشگاه برای همکاری با صنایع و ایجاد اشتغال برای فارغالتحصیلان تأکید کرد. وی به تأسیس خانه خلاق دانشگاه به عنوان یک نیاز اساسی برای پویایی و توسعه همکاریهای تخصصی و حمایت از پروژههای دانشجویی در این حوزه اشاره کرد. برگزاری رویداد «صدرا» (صنعت، دانشگاه راه اشتغال) نیز نشاندهنده عزم جدی دانشگاه برای ایجاد ارتباط مؤثر بین صنعت و دانشگاه است.
مسعود حسنلو، بر اهمیت صنایع خلاق در اشتغالزایی و اقتصاد کشور تأکید کرد و خواستار توسعه ادبیات این صنایع در دانشگاهها و حمایت از اکوسیستمهای خلاق شد. دبیر ستاد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم، پیشنهاد داد که دانشگاه علوم و تحقیقات با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود میتواند، سراهای نوآوری را به مراکز تخصصی صنایع خلاق تبدیل کند. حسنلو در نهایت با اشاره به تمرکز ستاد بر تقویت زیرساختها و حمایت از زیست بوم خلاق گفت: اگر دانشگاه آزاد به عنوان مجموعهای فعال و پایدار، با ساختار مشخصی وارد عمل شود، امکان دریافت حمایتهای جدی از سوی ستاد وجود دارد.
سادات بر غفلت از اقتصاد فرهنگ در گذشته تأکید کرده و بر لزوم ایجاد گفتمان در این حوزه و راهکارهای هماندیشی در دانشگاهها تأکید نمود. باتوجه به خلأ اطلاعاتی در صنایع خلاق، همکاری با دانشگاهها برای تقویت و شفافسازی این حوزه اهمیت دارد. مدیرعامل صندوق پژوهش خلاق بر لزوم تغییر نگرش اقتصادی به فرهنگ و هنر تأکید کرد و گفت که صنایع خلاق دارای ظرفیت بیمرزی هستند و افراد مختلف میتوانند در این عرصه نقشآفرینی کنند.
محمدعلی امینی باتوجه به هدف برگزاری جلسه، بحث خود را پیرامون «ضرورت ایجاد فضای ترویجی برای انتقال مفاهیم صنایع خلاق» و « ایجاد اکوسیستم فعال برای توسعه صنایع فرهنگی و خلاق»، شکل داد. صنایع خلاق ظرفیتهای بالایی در اشتغالزایی و پیوند این صنایع با حوزه فرهنگ و دانشگاهها ایفا میکنند. از اینرو نیاز به ایجاد فضایی ترویجی برای انتقال مفاهیم صنایع خلاق به دانشجویان ضرورت دارد. وی بیان داشت مجموعه حرف، طی سالهای فعالیت خود در تلاش برای ارائه منابع جامع و تجمیع دادههای پژوهشی بودهاند و بستری برای علاقهمندان اعم از اساتید، دانشجویان و پژوهشگران فراهم کردهاند. مدیر اندیشکده حرف در موضوع استفاده از ظرفیتهای همکاری دانشگاه آزاد و زیستبوم صنایع خلاق اشاره داشت باتوجه به اهمیت دیپلماسی علمی و فرهنگی، دانشگاه علوم و تحقیقات میتواند با ایجاد یک اکوسیستم فعال و همکاری با نهادهای دیگر، راه را برای توسعه صنایع خلاق و صادرات فرهنگی هموار سازد. پشتیبانی از پژوهشهای حوزه صنایع فرهنگی و خلاق دانشگاه علوم تحقیقات، ترویج صنایع خلاق در دانشگاه با توجه به ظرفیتهای اشتغالآفرینی و اتصال به فرهنگ و سبک زندگی این حوزه و شکلگیری گوشههای ایرانی با محوریت دانشگاه علوم تحقیقات به عنوان مراکز صادرات صنایع فرهنگی و دیپلماسی فرهنگی از دیگر پیشنهادات ایشان در این نشست بود.
نفیسه شاهی نوری، بر اهمیت توسعه همکاریهای بینالمللی در حوزه صنایع خلاق تأکید کرد و اشاره نمود، شرکت در کمیته صنایع خلاق زنان بریکس به آنها این امکان را میدهد تا از تجربیات سایر کشورها برای بهبود صنایع خلاق ایران کمک نمایند. مدیر خانه خلاق و نوآوری ایلسا، همچنین به کمبود آگاهی از ظرفیتهای زیست بوم خلاقیت در ایران اشاره کرد و بر اهمیت همکاری با دانشگاهها برای ایجاد دورهها و برنامههای درسی در این حوزه تأکید نمود. این اقدامات میتواند نقطه شروعی برای آگاهیبخشی و جذب افراد مستعد به صنایع فرهنگی باشد.
سجاد صالحی نیز بر اهمیت توجه به منابع انسانی و سرمایه انسانی در رشد صنایع خلاق اشاره کرد. دبیر کمیته صنایع خلاق شورای عالی جهاد، با اشاره به تجربههای مراکز دولتی نوآوری بیان نمود که صرفاً ایجاد یک خانه خلاق بزرگ و مجهز نمیتواند تضمینی برای موفقیت آن باشد.
وی به چالشهای رشد صنایع خلاق در کشور و استفاده نادرست از شاخصهای دانشبنیان برای سنجش خلاقیت گفت: «باید یک انقلاب در تفکر نوآوری و خلاقیت رخ دهد».
وی در خصوص ظرفیتهای دانشگاه علوم و تحقیقات در حوزه صنایع خلاق و فرهنگی و ارتباط دانشگاه و بازار کار گفت: دانشگاه علوم تحقیقات میتواند به عنوان یک هاب نوآوری و خلاقیت در کشور عمل کند و با ایجاد زیرساختهای مناسب، به رشد و توسعه صنایع خلاق کمک کند.