اگر پیوست فرهنگی خوب اجرا می شد به توسعه پایدار می رسیدیم
به همت مرکز معماری اسلامی حوزه هنری انقلاب اسلامی، دومین نشست از سلسله نشستهای پیوست فرهنگی نهضت ملی مسکن، در مرکز راهبری فرهنگ و رسانه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی، در این نشست که با شرکت دکتر علی قلی جوکار (پژوهشگر فرهنگی و اجتماعی و مؤلف کتاب) در حوزه پیوست فرهنگی و به دبیری محمدامین شفیعی (پژوهشگراندیشکده حرف) و با حضور علاقهمندان برگزار شد؛ تجربه نگارش پیوست فرهنگی مسکن مهر و آثار و پیامدهای فرهنگی آن بررسی شد.
پیامدها
نامههایی که به جایی نرسید
علی قلی جوکار سپس به این موضوع پرداخت که پیوستنگاری مسکن مهر از کجا شروع و از کجا به عنوان یک مسأله مطرح شد؟ و فرایند و استقبال و پس زدگی چطور بود؟ به گفته دکتر جوکار پیوست فرهنگی یکی از طرحهای مهم کشور و به عنوان طرح توسعه در حوزه فرهنگ تأثیرگذار است. چون مسکن در موضوع فرهنگ هم اثر میگذارد. انسان مسکن را میسازد و مسکن انسان را، چون مسکن روی رفتار انسان تأثیر میگذارد.
وی ادامه داد: بچهای که در خانه با معماری ایرانی متولد میشود خیلی تفاوت دارد با بچهای که در یک واحد ۵۰ متری مدرن متولد میشود و زندگی میکند. یا سبک زندگی در یک خانه سنتی بسیار تفاوت دارد با یک خانه مدرن و امروزی. پیوست فرهنگی از سال ۸۶ مطرح و بعدها توسط مجلس پیگیری شد. متأسفانه علیرغم پیگیریهای فراوانی که شورای انقلاب فرهنگی یعنی کمیسیون پیوستهای فرهنگی انجام داد، حداقل ۶ نامه به امضای دبیر شورای انقلاب فرهنگی به مجلس و دولت نوشته شد، اما به جایی نرسید. اگر ما میتوانستیم پیوست فرهنگی را خوب اجرا کنیم و خوب به پایان برسانیم میتوانستیم به توسعه پایدار برسیم و مشکلاتی که نسل جدید با آن روبرو هستند را تا حد زیادی نداشتیم. یعنی حداقل چیزهایی که به فضا و مکان زندگی مرتبط بود را نداشتیم. قرار نبود که پیوستنگاری فرهنگی یک ترمزی برای اجرای طرحها باشد اما همیشه کارها آنطور که شما دلتان میخواهد، پیش نمیرود.
ضرورت مسکن مهر
نقاط قوت و ضعف
به گفته این پژوهشگر؛ مسکن مهر نقاط قوتی هم داشت، از جمله اینکه خیلی از افراد با در آمد پایین صاحبخانه شدند. همین موضوع باعث شد طبقه ضعیف به خانه دار شدنامید داشته باشند و اینطوری دغدغه مسکن کم شود. از سوی دیگر همین از بین رفتن دغدغه مسکن موجب افزایش ازدواج جوانها شد. جمیع اینها در صورت خوب اجرا شدن موجب افزایش سرمایه اجتماعی برای نظام میشد.
اما اینکه چقدر اینها محقق شده است؟ باید بگویم متأسفانه دولتها کلنگ پروژهها میزنند اما کی تمام شود مشخص نیست؟ یک دولت کلنگ میزند دولت بعدی باید به پایان برساند. این یکی از آسیبهای تجربه شده در طول این سالها است. دولتی که سر کار است در فرصتی که دارد باید پروژهها را به نتیجه برساند چون دولت جدید با یک وعده جدید میآید.
چه باید کرد
اما الان چه باید کرد؟ دکتر جوکار گفت: متولیان پیوست فرهنگی مخاطبان این بایدها و نبایدها هستند. راحتترینش این است که دولت این کارها را به بخش خصوصی بسپرد و خودش ناظر کار باشد.
در پایان نشست دکترعلی قلی جوکار به سؤالهای مطرح شده حضار پاسخ گفت.