درباره یادداشت
دانشجویان بینالمللی چند سالی است که دانشگاههای آمریکا را از اولویت مقصد تحصیلی خود کنار گذاشتهاند. عواملی از جمله محدودیت سفر به دلیل کرونا، سیاستهای ضدمهاجرتی دولت ترامپ، سخت کردن قوانین دریافت ویزای کار پس از تحصیل و نیز اخبار منفی از عدم استقبال دانشجویان خارجی همه و همه دانشجویان بینالمللی را از تحصیل در آمریکا دلسرد کرده است.
اما، با روی کارآمدن جو بایدن احتمالاً این روند معکوس شده و یا از شدت آن کاسته خواهد شد.
بایدن چند ماه پیش در خلال کمپین انتخاباتیاش در توییتی نوشت:
«مردم از سراسر جهان با خوشبینی بیامان و عزم راسخ برای آینده به این کشور (آمریکا) میآیند. آنان اینجا تحصیل میکنند، نوآوری به خرج میدهند و آمریکا را آنچنان که هستیم میسازند. دونالد ترامپ این را نمیفهمد- ما رییسجمهوری میخواهیم که این را درک کند.»
بایدن در برنامه مهاجرتی کمپین خود که بر روی وبسایتش قرار داده است از تصمیم ترامپ مبنی بر ممنوعیت ورود شهروندان بعضی از کشورهای مسلمان انتقاد کرده و آن را «به لحاظ اخلاقی نادرست» در نظر گرفته است. او وعده داده که با پیروزیاش در انتخابات «فوراً این قانون را لغو کند.»
او همچنین عنوان کرده که از تحصیل دانشآموزان و کودکان مهاجر در آمریکا حمایت خواهد کرد و قانون داکا را مجدداً اعاده خواهد نمود. این قانون در سال 2012 توسط دولت اوباما برای حمایت از مهاجران بدون هویت ایجاد شده بود اما دولت ترامپ از اهمیت آن کاست و در اجرای آن کارشکنی کرد.
مورد دیگری که موجب دشواری و چالشهایی برای دانشجویان بینالمللی در آمریکا شد طرح پیشنهادی ترامپ بود که به موجب آن مدت زمان ماندن دانشجویان بینالمللی در آمریکا پس از اتمام تحصیل محدود میشود. به موجب این طرح، دانشجویان بسته به ملیتی که دارند میتوانند دو تا چهار سال در آمریکا بمانند و پس از آن ویزایشان منقضی خواهد شد.
اسفتن ییل-لوهر، استاد حقوق مهاجرت دانشگاه کرنل، گفت که دولت بایدن میتواند این مقررات را ملغی کند. این استاد خاطر نشان کرد که اگر ترامپ در فرصت باقیمانده بخواهد این طرح را تصویب کند کار بایدن برای الغای آن زمانبر خواهد شد اما قانونگذاران کنگره این توانایی را دارند که این قانون را لغو کنند.
در حال حاضر، دانشجویان بینالمللی جزو افراد دریافتکننده کمک مالی برای کرونا نیستند. در مارس، کنگره قانونی را با نام « قانون امداد و امنیت اقتصادی» برای ارائه کمک به افراد آسیبدیده از وضعیت کرونا تصویب کرد و بیش از 6 میلیارد دلار را به دانشجویان اختصاص داد. وزارت آموزش دولت ترامپ اشکالات حقوقی و چالشهایی را برای این طرح مطرح کرد و دانشجویان تا به اینجا از دریافت کمک بازماندهاند. به گفته ییل-لوهر، بایدن میتواند این محدودیت را نیز رفع کند.