اقدامات سیاستگذاری در توسعه منطقه ای گلباف

پروژه

اندیشکده صنعت و توسعه پایدار
کارفرما : بانک قرض الحسنه رسالت
سال آغاز و پایان : ۱۳۹۵-۱۳۹۷

معرفی

اقدامات سیاستگذاری در توسعه منطقه ای گلباف
در تابستان سال ۱۳۹۵ بانک قرض‌الحسنه رسالت از سوی استانداری کرمان به عنوان معین اقتصاد مقاومتی بخش گلباف انتخاب شد تا بتواند جهت کمک به احیای این منطقه، به یاری و نهادهای توسعه‌ای دیگر استان بیاید. در همین راستا این بانک از برخی نهادهای اجتماعی – اقتصادی و نیز پژوهشکده سیاست‌گذاری دانشگاه شریف تقاضا نمود که در این فعالیت توسعه‌ای با او همراه شوند که ماحصل کار، پیدایش یک فعالیت جمعی بود به نام «شبکه کارآفرینی اجتماعی رسالت» که برای ساماندهی فعالیت‌های مرتبط با پروژه توسعه منطقه‌ای گلباف شکل گرفت. پژوهشکده سیاست‌گذاری دانشگاه شریف از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۷ این نقش‌ها را در پروژه توسعه منطقه‌ای گلباف عهده‌دار بوده است:

۱. انجام مطالعات شناخت و کمک به توسعه مدل مداخله‌ای

پژوهشکده سیاست‌گذاری، سعی نمود بر اساس مطالعات الگوهای مختلف داخلی و بین‌المللی به ویژه در حوزه توسعه پایدار منطقه‌ای، دست به طراحی الگو و روشی بومی و اختصاصی برای شناخت مشارکتی مناطق هدف بزند که در صورت فراهم آمدن شرایط مناسب، کمک خواهد کرد اقدامات توسعه‌ای در جامعه محلی، با اثربخشی بیشتری برای بهروزی زندگی مردمان جامعه هدف، جهت‌دهی گردند.

۲. توسعه انسانی و راهبری اقدامات فرهنگی- اجتماعی

در مدل مداخله پروژه اقتصاد مقاومتی گلباف، تمرکز شبکه کارآفرینی اجتماعی رسالت بر اقدامات اقتصادی بود. از سوی دیگر، اقدامات غیراقتصادی یا به نوعی اجتماعی – فرهنگی بر عهده پژوهشکده قرار داده شد که از همان ابتدا با شکل‌دهی پویش مردمی «گلباف من» فعالیت خود را در این حوزه نیز آغاز نمود.

پویش گلباف من، یک پویش مردمی است که هدف آن علاوه بر ایجاد کانال ارتباطی با جامعه محلی، شناسایی استعدادها، ترویج و توان‌افزایی، جلب مشارکت و بسیج همگانی برای پای کار آمدن مردم منطقه برای حل مسائل خودشان است. پژوهشکده در مسئله شناسی خود در گلباف، به این نتیجه رسید که بر خلاف تصور اولیه و نظرات مسئولین منطقه، مسئله اقتصادی و اشتغال، عامل اصلی مهاجرت از گلباف نیست. در حقیقت، مسئله مهاجرت از گلباف و محرومیت، مسئله‌ای عمیق و چند بعدی بوده و بدون دیدن زنجیره‌های مختلف آن، نمی‌توان کمک پایداری به بهبود زندگی مردم کرد.

با شناخت به دست آمده و نیز با در نظر گرفتن توانمندی‌های پژوهشکده و همراهان، فعالیت‌های مختلفی با محوریت «توسعه انسانی» در منطقه شکل گرفت که برخی از آن‌ها از حیث روشمندی، فلسفه و ویژگی‌ها، در تجربیات توسعه محلی در کشور کم نظیر هستند. هدف این برنامه‌ها، تقویت سرمایه انسانی منطقه در راستای تبدیل شدن به یک سرمایه انسانی مولد، خلاق، سخت کوش، و کارآفرین است که نسبت به توسعه پایدار گلباف دغدغه­مند بوده است.

همکاران

هامون طهماسبی

هامون طهماسبی

دکتر روح الله حمیدی مطلق

دکتر روح الله حمیدی مطلق

میلاد جلالوند

میلاد جلالوند

سیدرضا طبیب زاده

سیدرضا طبیب زاده

سعید شایان

سعید شایان

محمد باقر امتی

محمد باقر امتی

علی سعیدا‌نژاد

علی سعیدا‌نژاد

علی طاطی

علی طاطی

هانیه خزاعی

هانیه خزاعی

نوشین زرین کیا

نوشین زرین کیا


حوزه های تخصصی