شاخص‌های پیشنهادی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی

پروژه

اندیشکده صنعت و توسعه پایدار
کارفرما : شورای عالی انقلاب فرهنگی
سال آغاز و پایان : 1400

معرفی

شاخص‌های پیشنهادی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی

معرفی پروژه

انقلاب کبیر اسلامی ایران در حالی چهلمین سالگرد پیروزی خود را پشت سر گذاشت و قدم به دهه پنجم حیات خود نهاد که اگرچه دشمنان مستکبرش گمان‌های باطلی در سر داشتند اما دوستانش در سراسر جهان، امیدوارانه آن را در گذر از چالش‌ها و به دست‌ آوردن پیشرفت‌های خیره کننده، همواره سربلند دیده‌اند. در چنین نقطه عطفی، رهبر حکیم انقلاب اسلامی با صدور «بیانیه‌ی گام دوم انقلاب» و برای ادامه‌ی این راه روشن، به تبیین دستاوردهای شگرف چهار دهه‌ی گذشته پرداخته و توصیه‌هایی اساسی به‌منظور «جهاد بزرگ برای ساختن ایران اسلامی بزرگ» ارائه فرموده‌اند. بیانیه‌ی «گام دوم انقلاب» تجدید مطلعی است خطاب به ملت ایران و به‌ویژه جوانان که به‌مثابه منشوری برای «دومین مرحله‌ی خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی» خواهد بود و «فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی» را رقم خواهد زد. این گام دوم، انقلاب را «به آرمان بزرگش که ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنافداه) هست» نزدیک خواهد کرد.

سیر تاریخی انقلاب اسلامی از سخنان گذشته رهبری به خوبی قابل ترسیم است. ایشان برای اولین بار در سال 1380 یک فرایند 5 مرحله‌ای را ترسیم کردند که از انقلاب اسلامی به نظام اسلامی، دولت اسلامی، کشور اسلامی و درنهایت تمدن اسلامی سوق پیدا می‌کند. بر اساس مدل فرایندی رسیدن به چشم‌انداز گام دوم، دو مرحله اول یعنی انقلاب اسلامی و نظام اسلامی پیموده شده است و هم اکنون تأکید بر دولت اسلامی است. مضامین اصلی بیانیه گام دوم که می‌توانند مبنای هدف‌گذاری و ارزیابی قرار گیرند عبارت‌اند از:

  • عبور از مرزهای علم و شتاب بخشیدن به رشد علمی
  • رسیدن به اقتصاد دانش‌بنیان
  • ترویج معنویت و پیشگیری از توسعه کانون‌های ضدمعنویت و ضداخلاق
  • توسعه عدالت و مبارزه با فساد به ویژه در درون دستگاه‌های حکومتی
  • توسعه سبک زندگی اسلامی و مقابله با ترویج سبک زندگی غربی
  • استقلال و آزادی
  • عزت ملی، روابط خارجی و مرزبندی با دشمن
  • در حالی که اکنون تقریباً دو سال از تاریخ صدور بیانیه گام دوم انقلاب گذشته است، اما تقریباً می‌توان به عنوان یک برنامه کلان چهل ساله، بدان عنوان برنامه 2060 و یا  1440 را اطلاق نمود که جهت‌های اصلی حرکت انقلاب اسلامی را مشخص می‌کند و تمایز آن را از تمدن غربی و شرقی مشخص می‌سازد. بنابراین به عنوان یک اصل کلی نیازمند این هستیم که این هدف‌های جامع‌نگر و شاخص‌های آن را به صورت دقیق مشخص نماییم. در این راستا، پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف در نیمه اول سال جاری اقدام به تدوین «شاخص‌های ارزیابی کننده بیانه گام دوم انقلاب اسلامی» کرده است.

    همکاران


    حوزه های تخصصی