چكيده
یکی از شیوههای مهم در سیاستگذاری امروز در دنیا سیاستگذاری دادهمحور است. در این شیوه سیاستگذاری، پیشنهادهای سیاستی مبتنی بر تجارب پیشین و خروجیهای قبلی نظام تخصیص منابع ارائه میشوند و تلاش میشود تا تجربیات گذشته در دل برنامههای آتی لحاظ گردد. این گزارش تلاش میکند تا مبتنی بر دادههای موافقتنامههای کلی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طی ده سال گذشته، بینشهایی را برای سیاستهای آینده ارائه کند. در این گزارش از دادههای مخارج معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری در قالب دو بخش دادههای موافقتنامهها و دادههای وامها استفاده شده و تولید نمودارها و تحلیل آنها توسط نرمافزار تبلو انجام شده است.
مهمترین یافته این تحلیل، نابرابری در توزیع بودجههای معاونت علمی میان شرکتها و بخشهای مختلف میباشد. همچنین در مواردی شرکتهای نامرتبط با حوزه کاری یک صندوقِ عامل بیشترین اعتبارات را دریافت کردهاند. نکته قابل تأمل دیگر، سهم اندک حوزه اقتصاد دیجیتال از اولویتهای سرمایهگذاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری است. در ادامه هر کدام از این موارد با توضیحات بیشتر بررسی خواهدشد.
جملات كليدي:- نگاه معاونت علمی در این سالها فناوریمحور بوده و بیشتر بودجه صرف توسعه فناوری در شرکتها شده است و توسعه علم و تجاریسازی، اولویتهای پایینتری داشتهاند.
- بودجه معاونت علمی به صورت نامتوازن در میان شرکتها توزیع شده است.
- دو حوزه «زیستفناوری و مهندسی پزشکی» و «حملونقل پیشرفته» حوزههای اولویتدار فناوری در معاونت علمی بودهاند و حوزه اقتصاد دیجیتال علیرغم رشد روزافزون آن در کشور در اولویت معاونت علمی نبوده است.
كلمات كليدي:
اقتصاد دانشبنیان، معاونت علمی ریاست جمهوری، تحلیل عملکرد، تأمین مالي